Welke partij is het beste voor ZZP'er

Door Ilona Niessen

13 maart 2017

De Tweede Kamer verkiezingen 2017 staan voor de deur. Alle partijen hebben onderwerpen in hun campagne om de economie te stimuleren: creëren van meer arbeidsplaatsen, verhogen van de rente, minder belasting en andere koopkrachtverhogende maatregelen. Ben jij zelfstandige? Kies dan voor een partij met de beste plannen voor afschaffen Wet DBA.

Eigen rechtspositie ZZP'er

Zelfstandigen hebben recht op hun eigen rechtspositie als ondernemer. Zij moeten een vrije keuze hebben tot ondernemer op basis van een wettelijke omschrijving van ondernemerschap. De keuze tot zelfstandig ondernemer kan worden bevestigd in de Zelfstandigenverklaring, waardoor modelcontracten overbodig zijn. Dat is wat we willen, wat u als ZZP'er nodig heeft.

Afschaffen Wet DBA

De huidige wet DBA, met de verplichte modelovereenkomsten, zorgt ervoor dat opdrachtgevers huiverig zijn een zelfstandige een opdracht te verlenen. Zij kiezen liever voor vast- of uitzendpersoneel. Met als gevolg dat u als zelfstandige telkens kortere of zelfs helemaal geen overeenkomst kunt afsluiten. Afschaffen van de Wet DBA is vereist.

Welke partij

Alle partijen zijn eigenlijk wel voor het afschaffen Wet DBA. De VVD en D66 zijn het meest uitgesproken over de afschaffing van de wet. De VVD voelt een verantwoordelijkheid voor de ontstane DBA-situatie en zal zich dan ook sterk maken voor een vlotte aanpak van de wet. ZZP'ers moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen en makkelijker aan het werk komen. Hoe zij dit echter gaat doen, is nog niet helemaal bekend. D66 geeft aan dat de ondersteuning van zelfstandigen als vrije ondernemer zonder opgelegde verplichtingen kan en moet worden uitgevoerd. Zij is hiermee de enige partij die aangeeft geen verplichtingen te willen opleggen aan de zelfstandigen om hun beroep uit te oefenen.

Terug