Ben jij ondernemer, zzp'er of freelancer en overweeg je een zakelijke aanschaf elektrische auto? In dit artikel staan de voordelen voor je op een rijtje.
Waarom elektrische auto zakelijk kopen?
Ongeveer een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland wordt veroorzaakt door het verkeer op de weg. Een elektrische auto stoot geen broeikasgassen en stikstofdioxide uit. Jij als ondernemer kan daardoor een bijdrage leveren aan een schonere lucht. Dat alleen al is een waardevol doel van de zakelijke aanschaf elektrische auto. Groot voordeel is echter ook dat de overheid het elektrisch rijden stimuleert waar jij als ondernemer het liefst zo snel mogelijk voordeel van kan halen. Waarom zo snel? Omdat de voordelen stapsgewijs worden beperkt en je dus van een hoger voordeel kunt genieten als je binnenkort elektrisch rijdt.
Zakelijke aanschaf elektrische auto
Het zakelijk voordeel elektrische auto bestaat uit de volgende elementen:
- Milieu-investeringsaftrek (MIA)
De milieu-investeringsaftrek levert een fiscaal voordeel op voor investeringen in milieuvriendelijke producten, waaronder de elektrische auto of een oplaadpunt.
Het voordeel geldt voor nieuwe, volledig elektrische auto's met een CO2-uitstoot van 0 gr/km. Deze komen in aanmerking voor 13,5% milieu-investeringsaftrek.
- Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Met de regeling voor willekeurige afschrijving kan je ineens 75% van de investeringskosten afschrijven. Kies daarbij zelf het meest geschikte moment om zoveel mogelijk voordeel te behalen.
- Bpm-vrijstelling
Vrijgesteld van belasting personenauto's en motorrijwielen (bpm) zijn volledig elektrische auto’s. De auto moet daarnaast nieuw worden aangeschaft, het maakt daarbij niet uit of de auto batterij-elektrisch of waterstof-elektrisch is.
De bpm-vrijstelling blijft tot en met 2024. In 2025 betaal je een vaste voet van € 360,- bpm. Op welke wijze de vaste voet zich vanaf 2026 ontwikkelt, is nog niet bekend.
- Mrb-vrijstelling
Volledig elektrische nieuwe auto's zijn tevens vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (mrb). Ook hierbij maakt het niet uit of de auto batterij-elektrisch of waterstof-elektrisch rijdt.
De mrb-vrijstelling blijft tot en met 2024. In 2025 is de motorrijtuigenbelasting 25% en vanaf 2026 bedraagt deze 100%.
- Lage bijtelling
Het is de bedoeling dat je met de auto van de zaak ook echt zakelijk rijdt. Tot 500 kilometer per jaar mag je de auto ook privé gebruiken zonder consequenties. Overschrijd je dit aantal privé-kilometers, dan ziet de Belastingdienst dat als loon in natura. En daarover betaal je belasting: de bijtelling. Wil je optimaal profiteren van een lage bijtelling? Het percentage van de bijtelling staat voor vijf jaar vast vanaf het jaar van aankoop van de elektrische auto. In 2020 bedraagt de bijtelling 8%. De verwachting is dat de bijtelling de komende jaren verder omhoog gaat. Wacht dus niet te lang met de aankoop van de elektrische auto.
Subsidie elektrische auto zakelijk
Naast bovengenoemde voordelen kent de zakelijke aanschaf elektrische auto vaak nog een mogelijkheid voor subsidie. Of je als ondernemer in aanmerking komt voor subsidie elektrische auto is afhankelijk van de gemeente en provincie waar je als ondernemer bent gevestigd. Meer informatie over de subsidieregelingen vind je op de website van de gemeente of provincie.
Finna administratiekantoor
Ben jij werkzaam als zzp'er, freelancer of (startende) ondernemer en op zoek naar een boekhouder om je administratie goed te laten verzorgen? Maak kennis met Finna en verspil niet langer je kostbare tijd!
Kijk voor alle informatie op www.finna.pro..